روز نخست :، از خانه تا فرودگاه اورلی با تاکسی ۲/۵ ساعت در راه بودم . فرودگاه هم «آشوب » , همچون زمان پیش از «زئوس»!! گویا بدلیل سفر بایدن . عصر دیروز رسیدیم
شهر تسلونیکی: راه پیمایی از کرانه دریای اژه تا دژ فراز تپه و پرسه در محله قدیمی شهر با کوچه ها و کافه های زیبا .

روز دوم : شهر گردی

ابتدا با اتومبیل و سپس پیاده شهر را گز کردیم. بنا های شهر شاهد بیش از دوهزاره سال حکومت های غیر بومی است. مقدونیه و مرکز آن تسلونیک از سده دوم پیش از میلاد که بخشی از امپراتوری رم شد، تا 1912 که به یونان پیوست به ترتیب شاهد فرمانروایی رم، بیزانس،عثمانی و حضور موقتی اعراب، ونیز، فرانسه و انگلستان بود. بنا های تاریخی زبان گویای رویداد های گذشته است.تبلور زمان در مکان!

فهرست

دوره رمی

این بنا مربوط به دوره ایست که ساختار سیاسی رم توان اداره امپراتوری بدین گستردگی را نداشت و دچار تشنج بود ، تعداد امپراتور ابتدا به دو و سپس به چهار( دو اگوست و دو سزار ) افزایش یافت. پایتخت هم دو گانه شد ، یکی در رم و دیگری در کنستانتیتوپل/قسطنطنیه یا استانبول امروز .

دوره بیزانس

بیزانس نام کهن شهر کنستانتینوپل بود که در سده های بعدی به امپراتوری رم شرقی داده شد .آنچه را در تاریخ ما در دوره ساسانی رومی می گفتند، منظور همین امپراتوری بود.

دوره عثمانی

روز سوم : سفر به “ورژینا “/Vergina و کوه المپ. در 100 کیلومتری جنوب غربی تسلونیک و نه چندان دور از دریای اژه . رشته کوه بلندی مقدونیه را از یونان جدا می سازد. یونانی های جنوبی مردم مقدونیه را نیمه بربر و دیگران را بربر می شمردند. این رشته کوه سدی در مقابل سپاه هخامنشی برای رسیدن به آتن بود. ویرانه های شهر” پلا “در شمال این کوه ها ، نخستین پایتخت مقدونیه و زادگاه اسکندر است. مجموعه آثار باستانی کشف شده در نزدیکی این شهر در سده بیستم است که آرامگاه فیلیپ دوم ،پدر اسکندر و پسر اسکندر*( اسکندر چهارم) در این مجموعه قرار دارد. ماسک ها و کارهای هنری یافت شده درموزه به نمایش گذاشته شده است.

روز چهارم بسوی متروس/Météores

کوه های سنگی و صخره های سر به آسمان کشیده ، همواره نمود یک رویداد سحرانگیز بوده و مایه تقدس این کوه ها شده است. مسیحیان از این پیش زکینه سود برده ، نیایشگاه و صومعه هایی بر فراز این کوه ها ،جائی میان زمین و آسمان بنا کردند.

فراوش نکنیم در پنج سده فرمانروایی عثمانی این مکان های مذهبی بودند که بر فراز کوه های در مناطق دور دست ،پایگاه مقاومت بومی شمرده می شدند، پدیده که در تمام بایکان دیده می شود.

روز پنجم :Gjirokastra، شهر کاستریا

شهری زیبا در جنوب آلبانی نه چندان دور از مرز یونان. به گفته اسماعیل کادره “شهر شیبدار”. در دامنه کوه با خانه های سوار بریکدیگر و کوچه هایی که از پائین دره به سمت ارتفاعات راه میبرد و در میانه ، جا به جا کافه حوش منظره ای پذیرای رهنوردان است. در یکی از این خیابان های خانه دیکتاتور پیشین آلبانی قرار دارد که امنون به موزه بدل شده است.

دژ

علی پاشا: زاده جنوب آلبانی و فرمانروای “اپبر” منطقه مرزی آلبانی و یونان ، گاهی کارگزاز عثمانی و زمانی سرکش، اندیشه جدا سری از عثمانی را در سرزمین خود جا انداخت.

انور خوجه : زاده شهر کستریا ،در پایان جنگ جهانی دوم با پشتیبانی استالین و تیتو در آلبانی به قدرت رسید. چندی بعد دشمن تیتو و پس از گنگره بیستم دشمن خروشف ،جانشین استالین شد ، مدتی در زمان مائو تسه تونگ به چین نزدیک شد اما این دوستی هم دیری نپائید که به دشمنی انجامید. آلبانی در زمان او یوگسلاوی را به ارتداد از کمونیسم متهم می کرد ، یونان را به عنوان فاشیست می شناخت و با دو قطب کمونیسم ، چین و روسیه خصومت داشت و هر کس در آلبانی با او کوچکترین مخالفتی می کرد به عنوان جاسوس یکی از این دشمنان خارجی به زندان و یا مرگ محکوم میشد.

Parque National du lac Burint

پارک ملیِ دریاچه بورنت در جنوب آلبانی در مرز یونان قرار دارد. این پارک دیدنی در کرانه دریای ایونی* و در نزدیکی جزیره پر آوازه کرفو واقع شده است

*دریای ایونی بخشی از دریای مدیترانه است که از غرب به جنوب شبه جزیره ایتالیا و سیسیل محدود می شود و از شرق به آلبانی و یونان می شود.

دوره هلنی

پس از مرگ اسکندر در راه بازگشت از هند ، سرزمین های تسخیر شده بین چهار سردارش بخش شد، مقدونیه و یونان به سرادارش ….رسید. عمر فرمانروائی این دودمان کوتاه بود و به زودی این سرزمین ها به امپراتوری رم پیوست.

دوره رمی

علی پاشا دوره عثمانی

Ioannina ایونینا یا خنینیا ،

شهر قدیمی ،محصور در دژ کهن با برج و بارو های در کرانه دریاچه زیبای شهر قرار دارد. خیابانی یه درازای چندین کیلومتر با چنار های کهنسال دژ و بخش های نوساز شهر را از دریاچه جدا می سازد و کرانه ساحلی را به گردشگاه چشم نواز برای مردم شهر بدل کرده است. در داخل دژ ، سوک هاو بازار که نشان از اهمیت تجاری شهر بودند ، جای خود را به کافه ها و مغازه های جدید داده اند و خانه های بی قواره از جذابیت کوچه های پیچ و خمدار شهر کاسته است.

دریاچه

“دودودن” پایگاه بناهای تاریخی یونان باستان

این مجموعه در نزدیکی روستای دودون ،در میان تپه ها و کوه ها ، در 22 کیلومتری شهر خنیا در استان “اپیر” در شمال غربی یونان قرار گرفته است قرار دارد . کهن ترین نیایشگاه رئوس پیش از سال 350 در این محل بنا شده است و در روایات اساطسری آمده است که زئوس در زیر درخت تنومندی با ایزد بانوی دریا زندگی کرده است

بنا ی بزرگ دیگر این پایگاه تاتر ی است با گجایش 17000 تماشاگر که پلکان های بنا شده در شیب تپه می نشستند. در دوره رمی ها این محل پذیرای نمایش سیرک بود.

محل رای گیری در مجموعه بزرگی قرار گرفته که شامل یک سالن بزرگ برای رای گیری و اطاق های کوچکتر برای گفتگو و کار های دیوانی است. اد همین سالن نخستین لیگ یونانی از دولتشهر های یونانی تشکیل شد

شهر کوهستانی متسوو در مرز استان اپیر و مقدونیه قرار دارد. شهری زیبا در شیب تند ، بر فراز دره ای در پیچ و خم کوهستانی سبز و خرم.

بازگشت به تسلونیک théssalonique

شهر پر است از موزه های گوناگون، باستان شناسی، بیزانس، یهودیان، موزه مقاومت مردمی… دو روز محلات شهر را گشتم ، هر روز بیش از 15 کیلومتر زیر آفتاب سوزان و بعد ازظهر ها برای فرار از گرمی به این موزه ها پناه بردم ، اما چه حاصل این جسم کوفته از گذر زمان تاب خواست دل برای گشت و تماشا را ندارد . روز سوم خانه نشین و پس از آن با گام های کوتاه تر!

موزه باستان شناسی musée archéoloque

Ronda رودندا و برج سفید

دریا ی اژه در خاور la mer Egée و دریای ایونی در باختر

یادداشت های روزانه