هم کاروانان ،

فهرست

 بخش نخست :مقدمات سفر

مسیر سفر-1

درود بر شما . در دوران کرونا انتخاب مسیر سفر بسیار محدود است .شمال اسپانیا و پرتغال به نظر امکان پذیر می آید. مسیری که در این سفر طی می کنیم ،قرار است که ما را به شهری برساند که یکی از سه مکان مقدس برای پیروان آیین مسیح در قرون وسطی بوده است .،در این دوران ، سپهر فعالیت های اجتماعی بشر را دین تعیین می کرد و زیارت اماکن مقدس یکی از مناسک اصلی آیین همه ادیان از جمله آیین مسیح بود. درحاشیه این زیارت ها ،شهرها ی جدید شکل گرفت و نظام اقتصادی و مناسیات اجتماعی را تحت تائر قرارداد. طبقات و گروه های اجتماعی در فرقه های جدید مذهبی متشکل می شدند که از آن میان برخی نقش موثری در تاریخ پیدا کردند. از آن جمله اند شوالیه های قرون وسطی که خاطره شان نه تنها در تاریخ ،بل درادبیات و ذهنیت اجتماعی ،نیز بجا مانده است. مهمترین تشکل این جنگجویان راه خدا ،”فرقه شوالیه های معبد” است ،که در مسیر سفر به زیارتگاه “سن ژاك دو کومپوستل” ما را همراهی می کنند!! اما در این سفر ما از سرزمین باسک ها و سلت ها گذر می کنیم . مردمانی که سخت به سنت های گذشته خود پایبند هستند و درسرزمینی سر سبز و زیبازندگي می کنند .گمان می کنم که اگر کرونا اجازه دهد سفر خوبي داشته باشيم

مسیر سفر-2

نخستین مقصد:کو ه های پیرنه مرز میان فرانسه و اسپانیا

 

 

همسفران ، هفته آینده در چنین روزی کاروان ما از پاریس به سمت مرز اسپانیا یه راه می افتد ، جایی که کوه های پیرنه فرانسه را از اسپانیا جدا می کند ، این رشته کوه از اقیانوس اطلس/آتلانتیک/ سر بیرون می کشد و در دریای مدیترانه دوباره شناور می شود . ما از سمت غرب ، از حاشیه اقیانوس اطلس از منطقه باسک وارد اسپانیا می شویم .کوه پیرنه این ناحیه زیبا را به دو بخش باسک فرانسه و باسک اسپانیا تقسیم می کند با سک ها از باشندگان کهن اروپا هستند و به زبانی سخن می گویند که با هیچیک از خانواده های زبانی اروپا قرابتی ندارد. بسیاری از زبان شناسان این زبان را از

خانواده زبانهای قفقازی می دانند . اما برخی از باسک ها که خود را نخستین باشندگان اروپا میدانند و این قرابت زبانی را رد میکنند . آنها سخت به هویت خود وابسته اند و در نیمه دوم سده گذشته برای استقلال خود بااسپانیا و فرانسه مبارزه کردند ، دستاورد این کوشش ها نوعی استقلال داخلی و به رسمیت شناختن زبان آنها از سوی دولت مرکزی بود . باسک اسپانیا از جهت کشاورزی و صنعت پیشرفته است و شهر بندری “سنت سباستین ” از بنادر مهم شمال اسپانیاست . مرکز این ایالت هم شهر صنعتی ” بیلبا ئو ” است. که موزه هنر های مدرن آن “گوگنهایم” ،ازبهترین های اروپاست .

https://www.youtube.com/watch?v=LRaeakNECr8&list=PL5fR3-S4my9WZqHP7vZqfMMlx-tyn9u2s

 

ادامه مسیر سفر

پس از گذر از سرزمین باسک ها به قلمرو مردمانی می رسیم که اصلیت آن ها “سلت” است. در نخستین هزاره پیش از میلاد اقوام سلت از شرق اروپا به سوی غرب و جنوب سرازیر شدند و تمامی جزایر بریتانیا و مرکز و غرب اروپا را تسخیر کردند .با گسترش امپراتوری رم اقوام سلت به بخشی از بریتانیا /اسکاتلند و ایرلند و سرزمین گال/ عقب نشینی کردند و برخی نیز درشمال غربی فرانسه و شمال غربی اسپانیا در استان های کانتابری، آستوری وگالیسی ساکن شدند. این سرزمین هایی است که ما به آنجا سفر خواهیم کرد .

 

 

سلت ها در رزم شجاع وغدار و در بزم اهل میگساری و خوشگذرانی بودند ! زبان این مردمان از خانواده زبانهای هند واروپایی است. در طول زمان، فرهنگ و آداب و رسوم آن ها با دیگر مردمان اروپا در هم آمیخته است.اما در سده بیستم گرایش به حفظ هویت” سلتی”افزایش یافت و در اسپانیا نیز زنده کردن آداب و رسوم پیشینیان رونق یافت که موفق ترین نمونه آن در زمینه موسیقی است : هر ساله در فستیوال موسیقی” سلتی” که در استان گالیسی برگزار می شود بیش از 100هزار نفرشرکت کننده از چهار سوی جهان گرد هم می آیند.

نمونه ای از موسیقی آرامش بخش سلت:

https://www.youtube.com/watch?v=ihZwWD4MFtA

 

مقصد سفر

 

 زیارتگاه “سانتیاگو د کمپوستلا” در شهری به همین نام در ایالت گالیسیا در منتهی علیه شمال شرقی اسپانیا قرارگرفته است . در قرون وسطی ، زیارت مقبره ژاک  پسر زبیده ، یکی از مهمترین  مکان های  مقدس زیارتی  بوده است . زائران این مکان را ، همچونزائران رم ، ” رومیئو” میخواندند ( مثل واژه کربلایی یا مشدی  که در ایران مرسوم  بود). روایت های مختلفی از کشف  این عبادتگاه  در سده نهم میلادی  وجود دارد . گفته می شود یکی از مومنان  خواب نما می شود که  قبر سنت ژاک توسط نوری از آسمان مشخص شده است .اینخبر به مقامات مذهبی محلی میرسد و آنها با جستجو در غاری  بقایای جسد سن ژاک را می یابند و کلیسایی برایبزرگداشت او بنا می کنند. و پس از مدتی این خبر در همه اروپا پخش می شود و مومنان از سراسر اروپا برای زیارت بسوی این محل سرازیر می شود .این رخداد ها در دوره ایست که مسلمانان بخش وسیعی از اسپانیا را تسخیر کرده بودند و تنها قسمت شمالی اسپانیا دراختیار حاکمان محلی مسیحی باقی مانده بود .  در سال 997 حاکم عرب کوردوبا   با حمله به این زیارتگاه  ناقوس های کلیسا را توسط اسرای مسیحی  به کوردوبا منتقل نمود . البته بعد

 

حمله مسلمانان به سانتیاگو دو کامپستلا

 

از خروج مسلمانان از اسپانیااین ناقوس ها این بار توسط اسرای مسلمان به محل اصلی خود بازگردانده شدند.

در سده بیستم وقتی با شواهد تاریخی معلوم شد که محل مرگ سنت ژاک در این شهر نبوده است ، در اسناد کلیسا دیگر صحبتی ازمقبره ا و نشد  تا بالاخره پاپ شخصا اعلام نمود که این عبادتگاه  برای بزرگداشت این حواری است ونه مقبره او .  * فعلا این کلیسا برای نوسازی بسته است و ما از خلوت بودن راه  استفاده کرده به دیدار آن می رویم.

زیارت

زائران قرون وسطی

زیارت به سفری گفته می شود که از یک مومن /زائر/بسوی مکانی مقدس  طبق مناسک ویژه ای انجام میگردد. این مکان مقدس برای نزدیک شدن  و ارتباط با نیرویی الهی است  که می تواند یادگاری از یک مقام مذهبی ،یا محل یک معجزه ، یک چشمه و حتی یک درخت و یا صخره ای در یک کوه باشد.زائر در انتظار رابطه ای معنوی با نیرویی ماوراطبیعی است.

این مناسک در تمامی ادیان  و از گذشته های دور وجود  داشته است. ” در سال 2016  مطابق آمار شمار زائران بیش از 500 میلیون  نفر بوده است که از این تعداد 90 تا 100 میلیون  مسیحی  و 80 در صد باقی  عمدتا شامل مسلمانان ، بودایی ها و بویژه هندو ها است : در “کومبا ملا ”  واقع  در الله آباد هند  بیش از یک میلیون هندو در این مراسم شرکت کردند.”*

**Agnès Bernard, « Le pèlerinage aujourd’hui : entre socialité et hagiothérapie », Questions de communication, no 23,‎ 2013, p. 532

حوزه دریای مدیترانه محل تلاقی گرایش های دینی یهودیت ،مسحیت/ارتدکس و کاتولیک/و مسلمان است .که موجب آمد وشد   و توسعه اقتصادی بسیاری شده  است.

 

زیارت بیت المقدس

پیش از پیدایش مسیحیت ، بیت المقدس  مکان زیارتی برای قوم یهود بود. این شهر از آنجا که مسیح  و تعدادی از حواریون درآن زندگی کرده  بودند، برای مسیحیان شرقی /ارمنی، گرجی و خاورمیانه / و مسیحیان غربی به عنوان زیارتگاه به حساب می آمد.  در سده سوم  مسیحیت دین رسمی امپراتور رم شد  و زیارت بیت المقدس از سوی مقامات امپراتوری به عنوان عاملی برای انسجام  اهالی گوناگونی که تحت حاکمیتش،  مورد تبلیغ قرار گرفت . زائران  غربی عموما با پای پیاده بیش از 10 هزار کیلومترراه ، برای رفت و برگشت ،می پیوندند و ثروتمندان هم  سواره یا ازطریق دریای مدیترانه  این راه را طی میکردند. سقوط امپراتوری رم  در سده پنجم و همچنین تسخیرخاورمیانه و بیت المقدس توسط  پیروان اسلام، در سده هفتم،  هر چند این روند را کند کرد ، امازائران همچنان در رفت و آمد بودند. اسلام  با شناسایی دین یهود و مسیحیت برای زیارت  مشکلی ایجاد نمی کرد و زائران با پرداخت  مالیات  می توانستند  آزادانه به  بیت المقدس آمد و شد کنند . اما  در سده دهم  صحنه بین المللی تغییر نمود : ترکان سلجوقی واردصحنه شدند و از سوی دیگر شرایط اقتصادی و اجتماعی اروپا نیز  تغییر  یافت.نتیجه اینکه جنگ های صلیبی  برای چندین قرن ماهیت زیارت  و زائران را تغییر داد.

زیارت بیت المقدس عامل جنگهای صلیبی؟

 

با اسلام آوردن ترکان آسیای مرکزی نه تنها آنها از پراداخت مالیات اضافی آزاد شدند ، بلکه دیگر مجبور به خدمت مزدوری در سپاه مسلمانان نبودند. آنها بخاطر سنت جنگجویی و روابط محکم طایفه ای شان ابتدا در صف سپاهیان سامانی برای خود جایی دست و پا کردند و بزودی نه تنها خراسان بلکه بغداد و خلفا را هم دست نشانده خود کردند و در موج های پشت هم وارد آناتولی / آسیای صغیر / شدند.  و تا حاشیه دریای مدیترانه هم پیش رفتند و از آنجا که شور تازه دینان از سنتی ها بیشتر است معترض زائران  مسیحی شدند و گاها مال و اموال آنها را غارت می کردند  .اخبار این کشتار در میان مسیحیان موجب افزایش خشم آنان از “کفار” می شد.

 

اما کاهش قدرت عباسیان در بغداد و گسترش قدرت فاطمیان مصر در شرق مدیترانه دست  ترک های سلجوقی را بیت المقدس  کوتاه کرد .  فاطمیان  رابطه نزدیکی  با امپراتوری بیزانس  داشتند و نمعی توازن قوای صلح آمیز میان آنها بر قرار بود ، بویژه اینکه دشمن مشترکی چون ترکان سلجوقی داشتند. در نتیجه طی قرن دهم تا حدودی امنیت  رفت و آمد زائران  تامین شد. اما در اواخر سده دهم یکی از خلفای فاطمی  دست به کشتار زائران زد  و زمینه جنگ های صلیبی  را آماده نمود.

شور  مذهبی زائران در اروپا  

 

امپراتور رم شرقی /بیزانس/ که خود را مدافع مسحیت در مقابل مسلمانان می دانست ، برای حفاظت خود در مقابل حمله ترکان سلجوقی  در  سال 1095 از رقیب خود  پاپ درخواست کمک کرد .  حکومت بیزانس برای جلب حمایت مسیحیان غرب در مورد حملات اغراق می نمود. پاپ نیز که در انتظار فرصتی برای گسترش قدرت خود در مقابل  پادشاهان اروپا بود ، خواهان بسیج مسیحیان در غرب برای دفاع از برادران دینی در شرق شد . مبلغین دینی دست به کار شدند و در عرض مدت کوتاهی جمع کثیری از مردم تهیدست شهر و روستا بسوی  بیت المقدس روان شدند.  امپراتور رم شرقی تقاضای  هشت صد شوالیه کرده بود ، اما با  چند ده  هزار تهیدست در کنار حصار بیزانس/استانبول/روبرو شد!!

چنین بسیج عمومی هر چند بر زمینه دینی انجام گرفته بود اما دلایل دیگری هم داشت :اروپای سده دهم با افزایش جمعیت روبرو شده بود و زمین های مزروعی دهقانا ن گرسنه را به شورش کشانده بود. رقابت حکام محلی و پادشاهان از یکسو  و قدرت طلبی کلیسا از سوی دیگر همه را بسوی ثروت شرق متمایل کرده بود .فراموش نکنیم که شهر های ثروتمند جهان تا اواسط قرون وسطی در شرق مدیترانه قرار داشت . زائران برای بخشایش گناهانشان و طلب مغفرت ، در طول راه از کشتار یهودیان و حتی برادران دینی هم دریغ نکردند و زمانیکه  به مکان مقدس نزدیک می شدند به نیروی مسلحی تبدیل شده بودند که جز انتقام هدف دیگری نداشت.

جنگ خوب

اما چگونه آرمان صلح آمیز مسیحیت اولیه توانست در عرض چند ماه توده عظیم نجبا و تهیدستان شهر و روستا را برای جنگ به سرزمینی در انسوی جهان بکشاند؟ در سفر های گذشته دیدیم که چگونه زمانی که مسیحیت  با قدرت سیاسی  رم ادغام شد، به سرکوب “بد دینان “و بویژه پیروان دین مانی پرداخت . در ادامه این گرایش ،حاکمان بعدی اروپا نیز از قدرت بسیجگری دینی و بویژه از شبکه اجتماعی کلیسا برای استقرار حکومت خودشان سود جستند. اما تسخیر اسپانیا توسط مسلمانان و سپس تقابل با ترکان  تازه مسلمان در آسیای صغیر ، احتیاج به فتوا های جدید دینی داشت . دستگاه کلیسا که در ان درگیری ها هر روز نقش پر رنگ تر و قدرت بیشتر ی می یافت  دست به تعبیر های جدیدی زد که در مقابل دشمن/ که دیگر دشمن خدا معرفی می شد/ مومنان نه تنها مجاز بلکه ملزم به جنگ هستند . بدین گونه “سرباز -روحانیون “، توده مومنان را در جنگ مقدس رهبری می کردند که کشتن و یا کشته شدن  نتیجه اش پیوستن به مسیحی بود که در  بهشت پذیرای آنها بود.  از همین زمان ” جنگ خوب” ، جنگ  در راه خدا ، در فرهنگ مسیحی هم جا افتاد و بزودی نتایج درخشانش را در گسترش امپراتوری های اروپایی در سراسر گیتی نشان داد.

 شهسواران تامپلیه

 

 شماری از شوالیه هایی که در جنگ و تسخیر بیت المقدس  شرکت داشتند  . در بیمارسان سن ژان این شهر  مستقر شدند و مقر فرماندهی خود را در محل معبد سلیمان / مسجد الاقصی امروز / قرار دادند . به همین جهت آنها را “شوالیه های معبد سلیمان ” می نامند .  این ” فرقه سرباز – روحانی  ” حفاظت راه های زیارتی و معابد  را بر عهده داشت .این “سربازان راه  خدا ” بخاطر شهرتی  که در جنگ های صلیبی در شرق پیدا کردند ، توانستند موقعیت بسیار مناسبی از جهت اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در کشور های اروپایی پیدا کنند .ابتدا از سوی  پاپ آنها بعنوان” فرقه” ای با یک نظام شرعی- مذهبی  برسمیت شناخته شدند . و زمینهای زیادی به آنها واگذار شد .آنها شهر هایی کوچکی  به بنام “فرماندهی/کماندوری/”  برای خود ایجاد نمودند که  علاوه بر اعضای جدید  ، صنعتگران و عده ای از دهقانان نیز در این شهرک ها  زندگی میکردند . آنها پاسخگوی حکمرانان محلی نبودند و حتی مقامات کلیسای محلی نیز حق دخالت در امور آنها را نداشتد . این “فرقه” بزودی به قوی ترین نیروی اقتصادی اروپا تبدیل شد،  موسسه ای که کشاورزی و تجارت و اداره راه های تجاری و امور مالی را بر عهده داشت .و به بازوی نظامی کلیسا و  رقیب مقتدری برای پادشاهان اروپا  تبدیل شده بود .

 تسخیر مجدد بیت المقدس  توسط مسلمانان و سرنوشت  شهسواران معبد ” تامپلیه  “

 

در أواخر سده دوازدهم  شهر بیت المقدس بدست سپاهیان صلاح الدین ایوبی  تسخیر شد و علیرغم ادادمه جنگ های صلیبی ،ترکان سلجوقی در اناتولی نیز پیشرفت داشتند و بطور کلی “سربازان راه مسیح” مجبور به بازگشت به مقر های خود در اروپا شدند . اما  اعتبار آنهادر جنگ های صلیبی  و ثروت بیکرانی که از شرق و سپس از کشور های اروپایی کسب کرده بودند ، آن ها را در موقعیت ممتازی قرار میداد :  آشنایی با شرق و راه های تجاری  دریایی و زمینی و آشنایی با تجربیات کشاورزی و صنعت  کشور های حاشیه مدیترانه  و داشتن یک شبکه ارتباطی وسیع در اروپا ، انها را نه تنها از رقبای بانکدار و تاجر در جایگاه بهتری قرار می داد بلکه حتی دربار شاهان اروپایی نیز از قدرت آن ها می هراسیدند. و از جهت مالی وابسته به این “فرقه” بودند.

صلاح الدین ایوبی ، سردار کرد فاطمیان مصر .در جنگ های صلیبی و فاتح بیت المقدس.                                                                      شوالیه های معبد در پاریس به فرمان  پادشاه  در آتش سوزانده شدند.

زمانی که جنگ ها در شرق پایان یافت ، ” این شهسوران راه مسیح” همچنان در اوج قدرت بودند ، اما   گسترش بیش از حد “فرقه” جبهه مخالفان آن ها را نیز در میان کلیسا، تجار ، صنعتگران و حتی دهقانان گسترش داده بود و بالاخره  پادشاه فرانسه” لویی لو بل ” با یک توطئه سراسری ضربه مرگباری به آنها زد. کشتار و زندانی کردن “شوالیه های معبد سلیمان ” در فرانسه موجب فرار آنها وهمراه ذخایر گرانقمیت  به نواحی دیگر اروپا نزد برادران هم قسم شان شد. از آنجا که ” فرقه” در تمام اروپا  پایگاه و شبکه اجتماعی داشت ، حتی پس از اعلام انحلال آن توسط پاپ ، شوالیه ها  سالیان سال در گروه های کوچکتر به فعالیت خود ادامه دادند.

 

 

 نقش “شوالیه های مسیح” در کشف سرزمین های تازه

 

سن ژاک با شمشیر!بر سوار مرکب سفید بر فراز آسمان اسپانیا . اورا ماتامور “شکننده مور ها ” می خواندند! . علمی که در دست دارد متعلقبه”شوالیه های فقیر مسیح معبد سلیمان است.

هرچند بیت المقدس از دست “سربازان  مسیح “خارج شده بود، اما جنگ با “کفار “در مسیر زیارت گاه  سانتیاگو دو کومپستلا ادامه داشت . در شمال اسپانیا حاکمان محلی از سوی کلیسا و داوطلبان مسیحی حمایت می شدند.. شماری از “تامپلیه ها “هم که  با تجربه ترین ونخبه ترین نیروی نظامی اروپا بودندپس از  سر کوب  پادشاه فرانسه ،  به شبه جزیره ایبری آمدند و در نهضت بازپس گیری اسپانیا نقش آفرین بشدند.  پس از آن پادشاهان اسپانیا و  پرتغال تشکل های مشابه “تاملیه ها “در مناطق تحت تسلط خود ایجاد  نمودند.  شوالیه های مسیح در پرتغال توانستند  لیسبون را از تصرف اعراب خارج نمایند و رئیس فرقه ان ها “هانری ملوان ” پادشاه کشور شد .    پرتغال نخستین کشور اروپایی است که در محدوده جغرافیای فعلی اش استقلال یافت .  هانری، ” واسکودو گاما ” را همراه  شمار زیادی از ” شوالیه های مسیح ” برای کشف سرزمین نو به اقیانوس اطلس اعزام نمود  و آنها تمامی جزیره های حاشیه افریقا را تسخیر کرده و از دماغه امید نیک در جنوب افریقا گذشته وارد  اقیانوس هند شدند.   ” شوالیه های مسیح ” که در جنگ های صلیبی نتوانسته بودند مقبره خالی مسیح را نگهبانی کنند ، دل از آن کندند و گسترش مسیحیت  را به “طریقی نو”  پی گرفتند. ماژالان دریاسالار دیگر پرتغالی  از هند به  فیلیپین رفت . هرچند او کشته شد  اما دیگر شوالیه ها  همراهش توانستند اقیانوس آرام را طی کنند و گرد بودن زمین تا آن زمان از سوی کلیسا پذیرفته نشده بود را به اثبات برسانند.                                                                                                         ماژان در راه کشف آمریک از راه اقیانوس آرام

 

گفته می شود که دریانوردان “فرقه تامپلیه” بسیار پیش از کریستف کلمب به سرزمینی که بعد ها امریکا خوانده شد سفر کرده بودند نقشه راه های دریایی را با رمز در یکی از مقر های خود پنهان نموده بودند.  هنوز بسیاری در اروپا در جستجوی طلاهای  این شوالیه های قرون وسطایی هستند .  کولمب جهار سفر به آمریکا  نمود و از این دنیای جدید علاوه بر مقدار بسیاری طلا چند بومی  آمریکا را هم به اروپا آورد که اصحاب کلیسا تصمیم بگیرند آیا این بومیان استحقاق مسیحی  شدن را دارند یا خیر . به دنبال این تصمیم در مکزیکو معبدی به نام ” بانوی سیاه  …” بنا شد که در سال 2016 بیش از 25 میلیون زائر  به این عبادتگاه رفته است.بدلیل خدماتی که شوالیه های مسیح در پرتغال و اسپانیا  انجام دادند  پاپ سرزمین تازه را به آن دوکشور بخشید. و این در حالی که هنوز بخش هایی از آمریکا جنوبی /از جمله برزیل/ کشف نشده بود !!

نقشه چهار سفر کریستف کلمب به “دنیای جدید”                                                                                                                                                                                                نقشه سفر واسکو دو گاما و کشف  دماغه                                                                                                                                                                                                                                                                           “امید نیک”در جنوب   افریقاو راه جدید دریایی به هند.

 از نگهبانی راه های زیارتی تا حاکمیت بر مستعمرات

از تجارت ادویه تا …

تامپلیه ها و فرار کشتی ها از  لا روشل  / هشت کشتی به  لیسبون و  20 کشتی به لندن .ساختمان  80 کاتدرال های  با نقره های تامپلیه ها /

 

 

 

 بخش دوم :گزارش سفر   /اوت سپتامبر 2020

 

 

روايت روز نخست سفر : بسوي كوه هاي پيرنه. كاروان صبح ساعت شش از پاريس حركت كرد و پنج عصر به نزديك كوه هاي پيرنه / مرز فرانسه و اسپانيا/ رسيديم . سري كنار دريا زديم ، اينهم قرنطينه در ساحل!

كوه هاي پيرنه، از اقيانوس اطلس سر بيرون مي كشد!

 

 

حكايت روز دوم : از جاده خاكي و از يكي از مسير هاي زيارتي سانتياگو كوه هاي پيرنه را پشت سر گذاشتيم و به شهرپامپولونا كه نخستين شهر اسپانيايي مسير زيارتي بود رسيديم . راه هاي مختلفي از مناطق گوناگونان اروپا و از فرانسه پس از عبور از پيرنه به اين شهر مي سيدند.اين شهر مركز استان ناوارو. مي باشد .

شهر پامپلونا نخستين شهر اسپانيايي در مسير زيارت سانتياگو د كومپوستلا

 

 

IMG_2747

حکایت روز سوم ، کاروان ما هنگام غروب به شهر ساحلی سن سباستین رسید ،بندر مهم استان باسک اسپانیا. بافت قدیمی شهر هر چند کوچک است اما بسیار پر جنب و جوش و زیباست ، ساحل اش هم چون در یک خلیج کوچک واقع شده ، زیبا و آرام است و در این روزگار کرونا سیاه از جمعیت شناگران . با این حال در این دو روز در روستا و شهر همه ماسک داشتند و فاصله را رعایت می‌کنند ، خیلی بیش از فرانسه !
در ضمن آنها که فیلم «توپ های سن سباستین » را دیده بداند که کاروان ما در همان شهر است!
اطلاع جدیدی که پیدا کردم :« شهر سانتیاگو د کامپوستلا» بطور رسمی خواهر خوانده «قم »است !

فيلم توپ هاي سن سباستيان

IMG

در حكايت پيشين به فيلمي اشاره كردم كه ارتباطي به جنگ سن سياستين در سال ١٨١٢ نداشت . اين جنك ميان انگلستان و فرانسه بود و دوك ولينگتون ارتش ناپلون را در سن سياستين شكست داد٠ اختلاف دو كشور با اشغال اسپانيا توسط ارتش ناپلون و پادشاهي برادر وي در اسپانيا آغا ز شد .
در سفر قبل به مبارزات مردم اسپانيا بر ضد حاكميت اشغالگران اشاره كرديم . در اين سفر هم به آن مي پردازيم …. اما در مورد فيلم (توپ هاي سن سباستيان ) : داستان اين فيلم حكايت يك دزد است كه رهبر مبارزه دهقانان در يكي از مناطق مكزيك مي شود .آنتوني كوبين كه نقش دزد را ايفا ميكند كه به لباس كشيش در آمده بطور اتفاقي مجري يك معجزه مي شود !
البته اين سوژه هم بي ربط به موضوع سفر ما نيست ! آدرس آگهي فيلم را پيدا كردم.

.
حكايت روز چهارم…. امروز از منطقه باسك به ايالت كانتابري مي رويم . منطقه باسك اسپانيا از جهت صنعتي پيشرفته و ثروتمند است. بر خلاف اقتصاد كا نتابري كه كشاورزي است و گويا سرزميني است بكر و دست نخورده . البته سواحل فراوان اين منطقه و كوه ها و دره هاي زيبای آن گردشگران زيادي را جذب كرده كه گويا موجب ساخت و ساز شهر هاي بتني زيادي بوده كه سر وصداي مدافعان طبيعت را در آورده است .
در اين استان بيش از شش هزار غار وجود دارد كه برخي از آن

ها مربوط به پيش از تاريخ است و نقاشي هاي ديواري پر ارزشي دارد . بعد ها قبايل سلت در اين منطقه ساكن شدند . آن ها در مقابل رمي ها در سده اول سخت مقاومت كردند و البته لطمات زيادي خوردند اما در مقابل حمله اعراب در سده هفت وهشت میلادی مقاومت پیروزمندانه کردند . حملات اسپانیایی ها برای باز پس گیری مناطق جنوبی از اعراب از همین استان های شمالی آغاز شد . در روز های آینده به این مطلب هم می پردازیم

روستایی در ایالت کانتابریحكايت روز پنجم:در نزديكي اين روستا يكي از ديدني ترين غار هاي مسكوني پيش از تاريخ را قرار دارد . گفته مي شود كه نقاشي هاي آن همانند نقاشي

هاي “شاپل سيكستين” واتيكان است !

 

ر
شومینه کار گایودی با چوب درخت فندق

راه, [30.08.20 15:04]
????????‍????شهر اوبیادو مرکز استان آستوریا ، شهری که بنای آن به دوره رمی در سده اول پیش از میلاد باز می گردد.
شهری مذهبی: از مناطقی که در باز پسگیری اسپانیا از اعراب شرکت فعال داشت و دانشگاه دینی آن مشهور است .پادشاه مذهبی آن در سده دوازده ، برای اولین بار به زیارت سانتیاگو رفت .

شهر شور ش های کارگری ، در سال ۱۹۳۴ کارگران معدن شورش کردند و اداره شهر را بر عهده گرفتند . این ایالت در جنگ داخلی در جبهه جمهوری خواهان بود ، هر چند طرفداران فرانکو اداره شهر را بدست گرفتند .

شهر مجسمه های زیبا : وودی آلن هم مدتی در این شهر اقامت کرده و تعریف زیادی از این شهر کرده و در ضمن فیلمی هم در این شهر ساخته است.

ر
زیارت کنندگان دروغین و آش نذری!
گفتیم زایران در هر مرحله از راه در صومعه ها و یتیم خانه ها استراحت می کردند و از خدمات و گاها غذای مجانی «نذری» بهرهمند می شدند ، با افزایش شمار «زایران» به بیش از نیم میلیون در سال! اداره راه ها و تامین احتیاجات آنها اقتصاد این نواحی را رونق بخشید.ثروتمندان اروپا که به این زایران محتاج بودند به این شبکه کمک های فراوانی می کردند. زایران یک صدف و چوب دستی و رادای مخصوص داشتند ،
در این میان عده ای « زایر جعلی» *خود را جا می زدند که از مزایای زیارت بهره مند شوند. با ایجاد مدرک که روزانه در مراحل مختلف تایید،composte می شد از حضور «کو کن»ها جلوگیری می شد.
* واژه «کوکن» در فرانسه اcoquille de saint Jacquessanمی آید .
واژه composter هم بمعنی تایید کردن محصول همین سفر است،

سن ژاک ، روایتی که ۱۳۰۰ سال مورد قبول همگان بود : سن ژاک و برادرش ماهیگیر بودند و از اصحاب اولیه مسیح . گفته می شود که او برای تبلیغ مسیحیت به اسپانیا آمد و پس از بازگشت به اورشلیم در سال ۴۴ کشته شد . جسد او را فرشتگان در قایقی گذاشتند و به شهر پادرون در اسپانیا باز گرداندند. و در محلی بخاک سپردند، بعد از هشت قرن یعنی یک سده پس از ورود مسلمانان با یک معجزه جسد سن ژاک کشف شد و توسط پادشاهی که بسیار دین دار بود و به «ماتا مور»کشنده اعراب ، معرف بود ، راه زیارتی رو نق گرفت او خود پیاده به زیارتگاه رفت ( یاد شاه عباس افتادم!) . از این به بعد کلیسا تمام کوشش خود را برای بهره برداری سیاسی از این راه زیارتی انجام داد. فرقه های مذهبی ، از جمله تامپلیه ها در همگانی کردن این راه کوشش فراوان نمودند .
راه زیارتی سانتیاگو موتور بسیج مومنان و سر منشا بسیاری از تحولات سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی در قرون وسطی است .

همسفران به سانتیاگو خوش آمدید!

 

سلام همسفران !امروز این سکه رو توی جیبم پیدا کردم! از معجزات سانتیاگو!

نیایش شبانه !! کاتدرال در شب.
برای تعمیرات بسته است

مرکز تاریخی شهر کارخانه عظیم کشیش سازی است « یادآوری شهر بطور رسمی خواهر خوانده قم است ».
ساختمان های با ابهت که پرورش برادران و بویژه خواهران روحانی را برعهده دارند . پنجره ها با حفاظ آهنین ، احتمالا برای جلوگیری از خود کشی!

در این ده روز سفر هر کجا رفیتم ، همه شهر ها از کوچک و بزرگ پیاده روی پهن ، خیابان های وسط شهر بدون ماشین ،،چراغ راهنمایی مناسب برای عبور از خیابان داشتند هر روستای کوچکی به اتوبان راه دارد. ، گویا اینها به رفاه مردم اهمیت می دهندراه, [01.09.20 16:20]

پنجره های صومعه های خواهران!

همسفران بر شما درود! فردا راهمان پر پیچ وخم است و شاید فرصت برای گزارش نباشد ، پس مشقم را پیشاپیش آماده می کنم!
ابتدا به شهر کرونا در هفتاد کیلومتری می رویم ، شهری که قدیمی ترین فانوس دریایی را دارد . رمی ها این فانوس دریایی را در سال ۶۰ پیش از میلاد ساختند و نامش را «هرکول» گذاشتند ، ژول سزار هم از این شهر به بریتانیا رفت . البته پیش از رمی ها فینقی ها به کرونا آمده بودند .
از این شهر از ساحل اقیانوس بسمت جنوب غربی می رویم ، نام این منطقه هم «سواحل مرگ» است و مقصد ما هم «انتهای ربع مسکون» است! «Finistère”. اینجا غربی ترین نقطه اروپا ست .

بازار سانتياگو

شهرداری کرونیا، در استان گالیسی ، در شمال فریبا بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر ساحل اقیانوس اطلس

 

چند نكته :
اسپانيا و ايران هر دو در يكدوره توسط اعراب اشغال شد .در شمال اسپانيا يك رشته كوه وجود دارد كه مناطق ساحلي را از داخل كشور جدا مي سازد و همچون سپر دفاعي ساكنان شمال در مقابل حمله اقوام ديگر است . از همين جهت اعرابي كه بخش بزرگي از اسپانيا را در قرن هشتم اشغال كرده بودند ، نتوانستند به اين مناطق دست پيدا كنند . اين مناطق آزاد بزودي مركز مبارزه براي باز پسگيري اسپانيا شد و در طول دو قرن بجز گرونادا ديگر مناطق از حاكميت اعراب خارج شده بود. زبان اسپانيايي و دين قديمي دو باره رايج شد.
جغرافياي شمال ايران هم در زمان تسخير ايران توسط اعراب همين كار كرد را داشت . مرد آريج و مازيار در مازندران قيام كردند و بوبيان از ديلم گيلان سر بر أوردند و نه تنها بخش اعظم ايران بلكه بغداد را هم به تصرف خود در آوردند. زبان فارسي دو باره رايج شد ،اما دين زردشتي ديگر دين اكثريت نبود.
اما شبا هت ها در همين جا خاتمه مي يابد. چگونه اسپانيا استقلال يافت و ايران تحت سلطه خلفاي بي قدرت بغداد باقي ماند؟نخستين دليل حمايت اروپاي مسيحي از استقلال اسپانيا بود . دو اينكه اعراب از پايگاه اجتماعي خود در خاورميانه دور بودند. سه اينكه دين زردشتي دين قومي ايراني بود و نمي توانست در برابر اديان تبشيري نيرو جذب كند . بخش بزرگي از ايرانيان مخالف در چهار چوب دين رسمي در خدمت و يا مخالفت با حاكمان بودند و پس از چند سده دين جديد از دستگاه هاضمه فرهنگ جامعه گذشت و ايراني شد . همچناكه مسيحيت در اروپا توسط امپراتوري رم جاگير شد ونمونه جديدترش هم ترويج مسيحيت در آمريكا وديگر مستعمرات است .محل نگهداري ذرت كه يكي از سمبل هاي زيباي روستا هاي گاليسي است . اين اطا قك ها با چوب ويا سنگ ساخته شده اند
میدان جلوی مدرسه دینی قرون وسطیرا

داخل کاتدرال شهر لیون ، اسپانیا. بنا شده در سده سیزدهم میلادی

بورگس

 

دروازه سن ژاک در فرانسه/ پیه دو پورت دو سن ژاک

این محل در گذشته مکان اصلی عبور زائران از فرانسه به اسپانیا بوده است:  راه های زیارتی  از مناطق مختلف اروپا  به این  مکان می رسید و پس از گذار از کو ه های پیرنه ازمسیری  که به نام “راه فرانسه” خوانده می شود بسوی زیارتگاه سانتیاگو ادامه می یافت .

امروزه این محل به شهری توریستی تبدیل شده است که با توجه به دید زیبای که به کوه های پیرنه دارد از پر طرفدارترین مناطق توریستی در استان باسک فرانسه می باشد

مسیر های دیگری هم در داخل اسپانیا برای رفتن به سانتیاگو وجود دارد که عبارتند از “مسیر راه شاهی” که از سوی بارسلون آغاز مسشود و به سانیاگو میر سد و یا مسیری که زوار از بریتانیا و در زمان های بعدی از آمریکا از راه اقیانوس اطلس به بنادر غربی اسپانیا می امدند و سپس از اراه زمینی به سانتیاگو می رسیدند. گفته می شود کهدر سده های یازده و دوازده که زمان رونق این زیارتگاه بود  سالانه بیش از نیم میلیون زائر به سانتیاگو می رفتند ، که باتوجه به جمعیت  اروپا در آن دوره و دوری  و سختی راه  نشانگر اهمیت این مراسم برای کلیسا و پیروان مسیح بوده است.

 زیارتگاه لورد در فرانسه

در دهه پنجاه سده نوزدهم   دختری جوان چوپانی مدعی  شد که سه بارحضرت مریم  در غاری  بر او ظاهر شده است  و به او پیام هایی داده است . این خبر بزودی در همه جا پخش شد و با وجود مقاومت اولیه کلیسا بزودی مقامات مذهبی  این معجزه را به رسمیت شناختند و آب چشمه این  این محل شفا بخش  اعلام شد و مومنان از مناطق مختلف به این شهر رهسپار شدند. در بوهبه جدال نیروهای غیر مذهبی با کلیسا در فرانسه این رخداد مواضع  کلیسا را تقویت می نمود .در شرایطی که نیروهای لیبرال و جمهوری خواه بر طبل علم می کوبیدند ، “معجزه” یک دختر جوان (معصوم) وچوپان( حرفه بسیاری از پیامبران) فرصت مناسبی برای ضد حمله به رقبای اجتماعی و سیاسی بود . گفته میشود که “آب شفا بحش” لورد حتی فرزند  ناپلئون سوم امپراتور وقت فرانسه را نیز مدهوا نمود.

 

 

پرده آخر ” سیرک گاوردی ” در  پیرنه

از دوره یخبندان در کوه های پبرنه فرو رفتگی هایی به جا مانده است  که بشکل آمفی تاتر است و بخاطر فرم نیمه دایره آن سیرک خوانده

می شود .  سیرک گاوردی از زیباترین این سیرک هاست که بلند ترین آبشار اروپا هم بر زیبایی آن افزوده است. در فصل بهار و تابستان آبشار های فراوانی از   آب شدن برف های قله کوه  از این صخره ها سر ازیر می شود.

 

“گذر رولان”:

بر فراز اين صخره ها،شكاف بزرگي در قله كوه هست كه به نام “رولان “، سردار سپاه شارلماين خوانده مي شود . گفته ميشود كه مسلمان ها در تعقب سپاه آنها بودند و چون راه فراري نبود والان با شمشيرش شكاف بزگي در كوه ايجاد كرد تا لشگرش از مهلكه رهابي يابند. البته حقيقت تاريخي اينست كه باسك ها به آنها حمله كرده بودند و نه اعراب!