فهرست
یونان آسیا /سده 8 تا 5 پیش از میلاد.
تمدن یونان در دو بخش مجزا از یکدیگر شکل گرفت ، یخشی شامل دولت شهر های واقع در “شبه جزیره یونان” که در سرزمین امروز یونان قرار دارد و قسمت دوم در کرانه شرقی دریای مرمره یعنی ترکیه امروز.شهر های آسیایی یونانی در ارتباط مستقیم با تمدن های پیشین اناتولی شکل گرفتند: به گفته فردیناند بوردل”یونان اسیا ،در حقیقت سرزمین اشغال شده مردم ساکن یونان نبود بلکه اقوام مهاجر یونانی مستقل از گروه اول از ابتدا به اناتولی امدند و هرگز کلنی های یونان مرکزی و یا جزایر دریای اژه نبودند.شهر های یونانی اناتولی در رابطه با تمدن های اسیای شرقی تر فرهنگ شان متحول گشت” * * آن ها خط اقوام آسیایی را به عاریت گرفته و هنر و فرهنگ شان باهمسایگان قرابت زیادی داشت . مردم منطقه در زمینه تجارت و آشنایی با صناعت دوره برنز هم بسیار پیش رفته بودند . از اینرو شهر های خود مختار در کرانه دریای مرمره ثروت فراوانی بدست آوردند* ، داستان ثروت ایالت لیدیه و اب رودخانه آن /پکتول/که طلا در ان جاری است و همچنین پادشاه اساطیریش /میداس/که هر چه را لمس می کرد به طلا مبدل می شد در ادبیات اروپا شهرت فراوان دارد . ثروت و موقعیت استراتژیک این ناحیه بسیار مورد توجه امپراتوری پارس بود و راه شاهی از شوش به میدیترانه به شهر سارد مرکز ساتراپی لیدیه منتهی می شد. . حتی امروز هم این منطقه /به مرکزیت ازمیر / ثروتمند ترین منطقه ترکیه است.
شهر های یونانی آسیایی محل آمیزش اقوام سابق اناتولی و طوایف یونانی مهاجر بود که منتج به پدید امدن پیشرفته ترین فرهنگ زمان خو دشد “این فرهنگ رها یافته از محدودیت های قومی بود وموجب آزاد اندیشی و فراخ نگری به جهان شد .فرهنگ ایونی از مطلقیت دور بود :ذهن از اسرار آزاد گردید ، اندیشه های اساطیری را به تدریج گسست و عقل به تجسس طبیعی و علمی گرایید .شعر و ادبیات و هنر جلوه های درخشان و ازاد داشت و به طور کلی نخستین روشن اندیشی که تاریخ بشر می شناسد را بوجود آورد….تفکر طبیعی که نخستین فیلسوفان ملطی در فرهنگ ایونی شکفته شد / دوران فلسفه پیشا سقراطی/و حیات عقل کلاسیک را دگرگون ساخت.از این منظر هیچ چیز به طور اتفاقی وقوع نمی یافت و هر چیزی را سببی بود .از هیچ ،هیچ چیز پدید نمی امد.”
چند چهره ایونی *،کرانه شرقی -اناتولی :
طالس ملطی **(624-549 پ.م. ) بنینانگذار مکتب فیلسفی ایونی .او نخستین فیلسوف بود که تعابیر مذهبی و اساطیری جهان را نقد کرد. او اساس جهان را بر یک عامل طبیعی بنا تهاد.
انکسیماندر ملطی 610-547 فیلسوف هم دوره طالس و از سران مکتب فلسفی ایونی -فلاسفه پیش از سقراط.
تالس هراکلیت
هراکلیت سده 6.پیش از میلاد .فیلسوف مادی گرا که بر حرکت و تطور اشیا تکیه داشت .او آتش را عامل اصلی در پیدایش جهان می دانست که در به اشکال مختلف تبلور می یآبد و در نهایت بشکل ابتدایی خود باز می گردد. این سخن مشهور از اوست “واقعیت در عین چند گانه بودن ، یکتاست”.
دموکریت دانش اموخته مکتب فلسفی ملط او اتم را کوچکترین جز ماده می دانست که قابل تجزیه نیست و بنیاد هستی اشیا عالم از اوست. نظریه مکانیک او پایه علوم دقیقه بعدی شد. او سفر های فراوانی به شرق نمود و با بزرگان فلات ایران و هند نیز دیدار داشته است.
“لیوسیپ “ملطی سده 5. فیلسوف هم مشرب “دموکریت”که هویت ذاتی اشیا را بشکل ریاضی تعبیر می کرد.و نخستین فیلسوف ایونی است که علیت را پایه تفکر تحلیلی خود قرار داد. ایده ” اتم” به مثابه عامل مشترک اشیا محصول فکری این دو فیلسوف است .
انکسمین ملطی سده ششم . او هم به حلقه هفت فرزانه یونان باستان تعلق دارد.او نیز در تشریح فلسفه مادی خود در جستجوی عامل بنیاد جهان بود .از نظر او عامل مشترک میان اشیا هوا است او تحول را نیز ناشی از همین عنصر می دانست.
پیتا کوس : 648 تا 569. سیاستمدارنامدار و یکی از هفت فرزانه ی تمدن یونان باستان، او حقوقدانی سترگ و بانی بسیاری از قوانین در یونان باستان است .در باب کرامت انسانی او گفته اند که او قاتل فرزندش را بخشید. ….
“بیاس” اهل شمال ملط – و “سله بول ” هردو در سده شش پیش از میلاد . بعنوان دوشخصیت دیگر هفت فرزانه یونان هستند. هفت فرزانه یونان باستان
علاوه بر این فلاسفه بسیاری از شعرای بزرگ و هنرمندان نامی و تاریخ نگاران شهیر یونانی در اناتولی بدنیا امده اند. از جمله تنها شاعر زن یونانی “سافو” و، هومر/ زادگاهش در ازمیر امروز ترکیه / که اثار جاودانه اش ” ایلیاد” و “اودسه” یکی از شاهکار های ادبی جهان است.
و تارخ نگارانی چون هرودت و توسید .
…………………….
*این اطلاعات را از کتاب : ” ,Grèce antique/Hommes illustres”Edition M Toubis S.A” به دست آوردم
**ملط /به فرانسه میله/ شهر یست در نردیکی سلجوق در استان آیدین ترکیه امروز . این شهر تاریخی که بدست سلجوقیان و سپس تیموریان تخریب شد بسیار دیدنی است .
متن زیر برای دوستان انگلیسی زبان گذاشتم چون نام این فیلسوف ها به انگلیسی بیشتر شناخته شده است.
During the 6th century BC, Ionian coastal towns, such as Miletus and Ephesus, became the focus of a revolution in traditional thinking about Nature. Instead of explaining natural phenomena by recourse to traditional religion/myth, the cultural climate was such that men began to form hypotheses about the natural world based on ideas gained from both personal experience and deep reflection. These men—Thales and his successors—were called physiologoi, those who discoursed on Nature. They were skeptical of religious explanations for natural phenomena and instead sought purely mechanical and physical explanations. They are credited as being of critical importance to the development of the ‘scientific attitude’ towards the study of Nature.